Uddeholms Opens Its New 3D Printing Metal Powder Facility (Swedish)

Under fredagen invigde Uddeholm sin senaste produktionsanläggning. En helt ny produkt ska tillverkas: ett pulver – som ska föra Uddeholm in i framtiden. Uddeholmsbolaget ska med skrot som råvara tillverka pulver till 3D-skrivare. Det är en produkt som ska föra det gamla anrika bolaget in i framtiden. Pulvret har en kornstorlek på 20-50 mikrometer (miljondels meter) och säljs för 1 000 kronor kilot. – Personligen tycker jag det här är den viktigaste strategiska investeringen Uddeholm någonsin har gjort, säger Johnny Sjöström, VD på Uddeholm i Hagfors.

– Det är en produkt, som är ny på marknaden och som kommer att slå och då har Uddeholm förutsättningar att vara först ute och kommer att driva utvecklingen av den här processen.

Stålskrotklump

Tillverkningen sker genom att en 500-kilos stålskrotklump hettas upp till 1 700 grader. Det snabbfryses och blir till ett pulver. Klumpen ger 120 kilo pulver som passar 3D-skrivare.

I en 3D-skrivare kan komplicerade komponenter byggas upp med hjälp av en laser. Hålrum, kylkanaler och andra strukturer, som inte går att tillverka i ett stycke är möjliga i en 3D-skrivare. Det är framtidens tillverkningsmetod.

– Det här betyder att verksamheten kommer att finnas kvar och det finns en framtidstro nu i och med att det är en helt ny process, en helt ny produkt, som kommer att växa, säger Johnny Sjöström. – Det betyder att man tar ett steg in i framtiden och får mycket större förutsättningar att få en tillväxt lokalt här på orten. Det betyder enormt mycket för Hagfors och för Uddeholm på orten, säger Johnny Sjöström, VD för Uddeholm i Hagfors.

Source :

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/pulver-ska-ta-uddeholm-in-i-framtiden

Posted in Companies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *